1:a Pris: Fredrik Funck (DN)

Juryns Motivering:
Ett reportage som visar kampen, kärleken och vardagen i en familj där dottern har drabbats av cancer. Ett reportage som visar att det finns lyckliga stunder i det tunga och jobbiga. Fantastiska bilder som fastnar på näthinnan.

Bildtext:
I fjol fick Susanna och Jonnie Roupé beskedet alla föräldrar fruktar: Deras treåriga dotter Lilly hade drabbats av cancer. Diagnosen blev början på en lång kamp mot sjukdomen och för Lillys rätt till vård. Trots att familjen bor i Stockholm tvingas de åka i timmar till andra län för behandling eftersom sjuksköterskebristen nästan halverat antalet vårdplatser på barnonkologin i länet.

 


2:a Pris: Jonas Tobin (Frilans)

Juryns Motivering:
En ung mans liv skildrat med stor respekt. Varje bild berättar en ny historia som sammantaget ger en bild av en ung man som är både vanlig och ovanlig på samma gång.

Bildtext:
Snön faller utanför Kims fönster i villan på Blåbärsvägen. Här har han bott hela sitt liv. I Sverige föds varje år drygt 100 personer med Downs syndrom. Samtidigt som antalet födda med den här diagnosen varit relativt konstant de senaste tio åren har antalet aborter relaterade till upptäckt av Downs syndrom ökat tydligt i Sverige. År 2011 uppskattade Socialstyrelsen att drygt 98 % av alla foster med syndromet aborterades. I Ljungskile, ett par mil norr om Göteborg, bor Kim Boström med sina föräldrar. Han är 23 år gammal, jobbar på Ica och McDonalds och går i skolan. Kim gillar att spela fotboll, sitta vid datorn, och han älskar musik. Han somnar till på tåget när natten blivit lite för kort, spanar in tjejer på jobbet och slappar framför teven efter en lång dag i skolan. Kim har tre storasystrar, två föräldrar och en extra kromosom.

 


3:e Pris: Magnus Hjalmarsson Neiderman (SvD)

Juryns Motivering:
En grafisk och dynamisk berättelse om valet ur ett annorlunda perspektiv. En smart skildring av ett val som förändrade det politiska läget i Sverige på ett sätt vi aldrig tidigare upplevt.

Bildtext:
House of cards

Den politiska hösten har varit fylld av maktspel, missförstånd och parlamentariskt kaos. Spelet har ibland liknats vid tv-serien House of cards, det har skrivits spaltkilometrar och spekulerats fram och åter i allehanda medier. Sverige var ett tag på glid mot det skrämmande Extravalet, som nästan ingen ville ha. Då kom den då, Decemberöverenskommelsen. Det långa ordet som ska frälsa oss från missnöjespartiers möjlighet att skapa kaos.

Stefan Löfven är på valturné och talar på torget i Linnköping.