1:a Pris: Paul Hansen (DN)

Juryns Motivering:
En extraordinär berättelse där varje bild ger en ny aspekt av den komplicerade konflikten i Ukraina. Tillsammans ger bilderna en berättelse om hur livet är ur de vanliga människornas perspektiv.

Bildtext:
Ännu en vinterdag lägger sig blåsvart över Majdan. Frontlinjerna är statiska men det kan förändras på ett ögonblick. Luften är tung av sotig rök från alla eldar av bildäck som de vakande demonstranterna tände för att hålla sig varma i den bistra kylan. När president Viktor Janukovytj den 21 november 2013 tillkännage att han inte tänker underteckna ett partnerskapsavtal med EU och istället ska söka ett närmare samarbete med Ryssland samlas studenter för att protestera mot beslutet på Självständighetstorget i Kiev (Majdan). En långvarig kamp på gatorna bruter ut mellan demonstranterna och specialpolisen Berkut. Den 30 november utrymmer specialpolisen de torget brutalt. En enorm manifestation följer dagen därpå konflikten eskalerar.
Ryssland annekterar Krim i februari och stridigheter blossar upp i de östra delarna av landet. Pro ryska rebeller försöker, med ryskt militärt stöd att skapa ett permanent inflytande över en stor del av landet. Kriget rasar vidare.

 


2:a Pris: Niclas Hammarström (Aftonbladet)

Juryns Motivering:
En chockerade bildserie där fotografen använt sig av ett bildspråk i Weegees tradition. Vi får ta del av den brutala vardagen i Honduras, ett av världens farligaste länder. Bilderna visar vidriga våldsdåd på ett sätt som gör att vi ändå klarar att titta på bilderna.

Bildtext:
Honduras är det land i världen med flest mord per invånare. Här mördas 7000 människor varje år. Nästan alla morden är gäng relaterade och de flesta är män under 30 år. Endast en promille av alla morden leder till rättegång.

 


3:e Pris: Olof Ohlsson (Frilans)

Juryns Motivering:
En unik berättelse om den omänskliga situationen för de fattigaste människorna i världen som arbetar för ett av världens rikaste länder med att bygga arenor och anläggningar inför fotbolls- VM 2022.

Bildtext:
Vad kostar ett VM?

Världens rikaste land Qatar ska stå som värd för fotbolls-VM 2022. Världens fattigaste människor ska stå för arbetet bakom.

Den andra december 2010 röstade Fifa fram Qatar som det land som ska hålla fotbolls-VM år 2022. Redan nu är arbetet igång för att bygga upp landet inför mästerskapet. Arenor, vägar, tunnelbana, flygplats ska byggas och prislappen för VM väntas landa på 200 miljarder dollar. All denna konstruktion kräver stor arbetskraft och arbetet utförs av utländska gästarbetare. 94% av alla på Qatars arbetsmarknad är gästarbetare. 600 000 av dessa är från Nepal. Arbetarna fastnar i ett modernt slaveri där de fråntas sina mänskliga rättigheter. De förbjuds att lämna landet och ägs i princip av företagen som anställer dom.

Merparten av de gästarbetare som finns i Qatar är anställda av byggindustrin. Långa arbetspass, dålig säkerhet och värme gör att flera skadar sig eller dör i olyckor. Under 2013 omkom mer än en nepales varannan dag och om det fortsätter i samma takt kommer det enligt internationella fackorganisationen ITUC att ha dött över 4000 personer innan första matchen spelats.

Jag har åkt iväg till Nepal och Qatar för att se hur människor påverkas av Qatar omänskliga behandling av sina gästarbetare.
…………………….
Ram kumar blev 34 år. Efter bara nio månader på ett bygge i Qatar dog han. Flera röda plywoodkistor kommer hem till Kathmandus flygplats varje vecka. Under 2013 omkom 185 nepaleser i Qatar.