1:a pris: Paul Hansen (Dagens Nyheter)
GAZA – döden från luften
De obemannade flygfarkosterna surrar osynliga högt ovanför. Plötsligt hörs en kraftig explosion och sedan blir det alldeles tyst i några sekunder. Sedan börjar det; skriken, sirenerna och tutande bilar som kör mot den senaste nedslagsplatsen. Efter en lång upptrappning Hamas, med raketbeskjutning mot Israel och så kallade riktade mord från Israels krigsmakt stod befolkningen i den helt isolerade Gazaremsan återigen vid katastrofens brant. Och som vanligt vid dessa tillfällen är det de civila som drabbas.

Juryns motivering
”Fotografen tar oss med till centrum av en våldsam konflikt. Hansens styrka är att fokusera på dramat och avskärma allt onödigt. En kombination av hårda fakta och starka känslor”.

 

 

2:a pris: Niclas Hammarström (Aftonbladet/Kontinent)
Dar al Shifa sjukhuset i Aleppo
En dödad man har lastats på ett lastbilsflak utanför Dar al-Shifa sjukhuset i Aleppo.

 

 

3:e pris: Anders Hansson (Dagens Nyheter/Kontinent)
Den Grekiska krisen- Under 2012 förvärrades den grekiska krisen avsevärt.
Åtstramningspaket på åtstramningspaket genomfördes till befolkningens ilska.
Löner sänktes till nivåer omöjliga att leva på och extremistpartier som nynazistiska Gyllene Gryning gick kraftigt fram i valet. Massprotesterna slutade regelbundet i våldsamma kravaller.
Valmöte för den radikala vänstern Syriza i centrala Aten. Många tusen människor slöt upp till Syrizas valmöte i centrala Aten. Tiggare blir en allt vanligare del av gatubilden. Tidigare var det huvudsakligen romer och papperslösa migranter som tiggde, nu är det fler och fler greker.
Socialister marscherar i protest mot åtstramningsåtgärderna.

Tiggare blir en allt vanligare del av gatubilden. Tidigare var det huvudsakligen romer och papperslösa migranter som tiggde, nu är det fler och fler greker.