Hederspris Sport: Joel Marklund (Bildbyrån)

Juryns Motivering:
Vid bedömningen av klassen Sportbild slogs juryn av den höga nivån på tävlingsbilderna, de sista 30 finalbilderna som var med i prisdiskussionen höll världsklass.
Det utmärkande för riktigt bra sportfotografi är fotografens förmåga att fånga det avgörande ögonblicket, topprestationen, ge nya perspektiv på en välbekant sport och samtidigt visa skönheten, rörelsen och känslorna i sporten.

Alla dessa delar av sportfotografi hittade juryn i en enda fotografs bilder, samma fotograf hade tagit mer än en tredjedel av finalbilderna i klassen Sportbild.
Specialiserade sportfotografer har svårt att bli utsedda till Årets fotograf i tävlingen. Därför tycker juryn det är viktigt att ge ett erkännande till en fotograf som genomgående håller en extremt hög standard i sitt arbete- Joel Marklund- som får juryns specialpris för enastående, högklassig, sportfotografi.

 


Hederspris Porträtt: Åsa Sjöström (Moment)

Juryns Motivering:
En serie vackra porträtt utan ansikten.
Anonymiserade bilder, något av det svåraste en bildjournalist kan ställas inför.  Att visa människor som av olika skäl måste få vara anonyma på bild, men utan att göra dem till offer.

Att ta dessa porträtt med sådan respekt, sådan omsorg om både bilden och personerna på bilden är oerhört skickligt. Vackra bilder, vackra barn, ett mycket intelligent sätt att lösa ett svårt uppdrag.