Vad är Juryns Specialpris?
Priset går till en bild, en serie bilder, eller ett fotografiskt arbete som gör ett starkt intryck på juryn, men som samtidigt inte passar in i någon de olika tävlingskategorierna och därmed inte belönas där.

08-823-pav2268

Juryns Specialpris nr.1 – Pavel Koubek (Nerikes Allehanda)
Samuel är trött. Efter skoldagen vill han, som vilken tonåring som helst, vara ifred. Han lägger örat mot köksbordet och slår oavbrutet med en plastleksak i bordet. Hans föräldrar vet inte vad han hör, om det är vibrationen eller ljudet som är lugnande. Samuel är 14 år. Han föddes med läpp-, käk-, och gomspalt, blev hjärtopererad redan när han var tre dagar gammal. Han har synrester på ett öga, och lite hörselrester, men ingen vet hur mycket han uppfattar. Dessutom har han en utvecklingsstörning. Han har ofta ont i huvudet, eftersom han har spänningar i det öga som han inte kan se med.

Men även hos den som varken hör eller ser finns behovet och förmågan att kommunicera. När Samuel pratar med sin pappa berör de hela tiden varandras händer. Handen under är talande, handen över är lyssnande. Ett språk blir till…

Juryns motivering
Han är förståndshandikappad.
Han kan inte se.
Han kan inte höra.
Han har ofta ont i huvudet.
Han kommunicerar genom beröring.

Kan man fotografera allt detta? Är det möjligt? I en enda bild? Denna fotograf visar oss att det är det. ”Samuel är trött” är en lugn, poetiskt, trovärdig och närvarande bild som påverkar oss – som får oss att känna efter.

 


Juryns Specialpris nr.2 – Linda Forsell (Frilans)
För att hon är kvinna. Minst en av tre kvinnor överallt i världen utsätts för någon form av våld under sin livstid för att de är kvinnor. Våld mot kvinnor och flickor är förmodligen det allvarligaste brottet mot mänskliga rättigheter som existerar idag.
Det kan vara fysiskt, psykiskt eller sexuellt och tar sig former som till exempel tvångsäktenskap, partnervåld, könsstympning och våldtäkt i krig. Mellan 2010 och 2012 så dokumenterade jag det här våldet i tio olika länder. Den här serien syftar till att ge en kort inblick i vad kvinnor över hela världen utsätts för varje dag.

Juryns motivering
I vår värld utsätts minst en av tre kvinnor för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld.
Varför? För att de är kvinnor. Juryns specialpris #2 går till en fotograf som under två år har rest till tio olika länder för att blottlägga och dokumentera våld mot kvinnor.
Resultatet har blivit en bilddokumentation, vars enkla och lugna språk förstärker innehållet i materialet. Det är bilder som tvingar betraktaren bort från likgiltighet och i och med det klargör varför fotografi är så viktigt.