84_0_sala_skogsbrand

1:a Pris Håkan Risberg (Nerikes Allehanda)

Juryns Motivering:
Hela den dramatiska branden fångad i en bild som visar kontrasterna mellan det som är borta och det som räddades. Den lilla stugan mitt i skogen har precis klarat sig, som en oas i öknen står huset kvar. Lågorna gjorde halt vid tomtgränsen, vilket tillför en extra dimension till konsekvensen av Sveriges största brand någonsin.

Bildtext:
Mer än 1 000 personer fick evakueras i samband med skogsbranden i Västmanland. En person omkom och andra som omringats av lågorna fick räddas med helikopter. Sveriges största skogsbrand genom tiderna. Branden i Västmanland krävde enorma insatser av räddningstjänt och hemvärnet. Många hus brann ned till grunden. Denna röda sommarstuga klarade sig, men grannens på andra sidan vägen brann ned.

 

5252_0_awhvittsjo2

2:a Pris Anna Wahlgren (Frilans/Sydsvenskan)

Juryns Motivering:
Vem röstade på Jimmie? En fråga som ställts otaliga gånger efter valet i september, då 13 procent av väljarna la sin röst på SD. Bilden ger delvis svaret på frågan, ett svar som manar till eftertanke.

Bildtext:
Jimmie Åkesson mötte en stor grupp SD-väljare i Vittsjö. Partiet fick 30 procent av ortens röster i valet i maj. Jimmie Åkesson pratade om torgmöte i ”ärkefiendens land” och syftade på Gustav Fridolin som växt upp på orten. Fridolin var med i publiken och mötte senare på kvällen en annan Vittsjö-bo, Peps Persson, för ett annat möte.

 

4668_0_regeringskris

3:e Pris Henrik Montgomery (TT)

Juryns Motivering:
Det komplicerade politiska läget i Sverige i en bild. Den visar hur ensamt det är att ha makten, men inte majoriteten.

Bildtext:
Supervalåret 2014 blev intensivt och händelserikt. Sverigedemokraterna gick starkt framåt och blev Sveriges tredje största parti i riksdagen. Det gjorde att den tillträdande regeringen inte fick igenom sin budget och statsministern hotade med extra val, som sedan blåstes av. Statsminister Stefan Löfven upprepar att de borgerliga partierna inte tar hans utsträckta hand om att förhandla och lösa den regeringskris som Sverige är på väg in i.