3318_0_003_slaget_om_ukraina1:a Pris Christoffer Hjalmarsson (Frilans, Expressen)

Juryns Motivering:
En episk bild av det Ukrainska infernot. Det kunde vara en medeltida målning av helvetets eldar, men det är en bild av ett land i Europa 2014.

Bildtext:
Skyddade av egentillverkade sköldar springer aktivister över det brinnande Självständighetstorget i Kiev. Revolten i Ukraina ledde till president Janukovytjs fall, men också till att högerextrema stärkte sina positioner.

 

4234_0_det_kalla_kriget_i_ukraina2:a Pris Paul Hansen (DN)

Juryns Motivering:
En ikonisk bild som visar kampen för frihet. Bilden är från Ukraina, men kunde vara tagen var som helst i världen. En ensam människas kamp mot maktens kompakta mur.

Bildtext:
Ludmila Sirko är en modig kvinna. På den plats hon står har flera demonstranter dödats och skadats svårt. När lugnet tillfälligt lägger sig över stridslarmet vågar hon, tillsammans med en grupp kvinnos som kallar sig för ”mamma-aktionen” konfrontera poliserna – på behörigt avstånd.

 

5750_0_david3:e Pris Niclas Hammarström (Aftonbladet, Kontinent)

Juryns Motivering:
En död i ensamhet. Tragedin med Ebola fångad i en bild.
Du är utlämnad till dig själv, ingen kan trösta och krama. Du dör av en smitta som gör att alla lämnar dig, av rädsla att själva drabbas.

Bildtext:
På en Ebola klinik i Bomi, Liberia sprejas kroppen av David Sakei 50, med klorin. Han kommer snart att begravas utan anhöriga på en Ebola gravplats.