1:a pris: Jimmy Croona (Frilans)
Eskilstunakravallerna – Ett våldsamt upplopp skakade Eskilstuna då första maj firandet sammanföll med en lagligt anordnad demonstration från högerextremistiska Svenskarnas Parti (SvP). En motdemonstration mobiliserades och sedan fylldes luften av glasflaskor och sten.

Juryns motivering
”Ett modigt arbete med dramatiska bilder. Är detta verkligen Sverige? Fotografen berövar oss oskulden, och påminner med sitt reportage om att våldet och den europeiska krisen också finns här.

Ett skrämmande tidsdokument”.

 

 

2:a pris: Martin von Krogh (Moment/Expressen)
Snökaoset – Den femte december drabbades Stockholm av den värsta snöstormen sedan mannaminne enligt många Stockholmare. Att det var den värsta kan säkert diskuteras, men mycket snö kom det och tåg och flyg ställdes in. Försvaret kallade in bandvagnar och ställde soldater i beredskap. Men oavsett de yviga snövindarna trotsade många Stockholmare vädret för att vardagen kallade på dem.

 

 

3:e pris: Christina Kronér (Frilans)
Övergiven Saab-fabrik – Måndagen den 19 december 2011 fick personalen lämna allt och gå på dagen. På ett provisoriskt podie i fabriken meddelade Victor Muller 3 000 anställda att Saab Automobile hade gått i konkurs. När jag besöker fabriken ett halvår senare står allt orört. Kalendern står på december 2011, de personliga skåpen är tömda och matlådorna ligger kvar i fikarummet.

Många lämnade allt där de stod i tron att de snart skulle vara tillbaks. Trollhättans tragedi i bilder och resterna från ett av Sveriges flaggskepp inom bilindustrin. En totalt ödelagd fabriksbyggnad där många trotjänare lagt åtskilliga timmar av sina liv. Engagemanget i fabriken och de anställdas framtid berörde alla.