moldovachild1:a Pris Åsa Sjöström (Kontinent)

Juryns Motivering:
En autentisk bild av en stolt pojke mitt i hans verklighet. Ett utsnitt av tillvaron som ger den magiska känslan av att fotografen frusit ögonblicket och ger oss ett utsnitt av världen medan livet pågår. Pojken är stilla men i bakgrunden pågår den eviga jakten mellan en hund och en katt.

Bildtext:
Moldavien var ett välmående jordbrukssamhälle under Sovjetunionen.Nu har den krisdrabbade ekonomin drivit en fjärdedel av befolkningen utomlands. Kvar blir barnen. Hugh Jr leker i sin poliskostym som han fått i gåva av en engelsk missionär. I byarna på den fattiga landsbygden lever äldre, mor- och farföräldrar tillsammans med barnen. De är beroende av pengar som skickas hem från utlandet eller hjälpen de får från olika organisationer som verkar runt om i Moldavien.

 

5819_0_wadling2:a Pris Lisa Thanner (GP)

Juryns Motivering:
En grafisk, mycket välkomponerad bild som visar en plågad man. En sann bild utan någon skyddande mask eller något poserande, ett nära porträtt av en skör rockstjärna.

Bildtext:
Freddie Wadling har haft ett omtumlande år. Bejublad och kärleksfullt mottagen gästartist inför 69 349 åskådare på Håkan Hellströms konsert på Ullevi och skivsläpp med bandet Kingdom of Evol. Men också ett år kantat av missräkningar som sjukdom, villabrand och lägenhetsöversvämning.

 

2426_0_001_alicia3:e Pris Linda Forsell (Kontinent, Expressen)

Juryns Motivering:
Ett rättframt porträtt och ett hjärtskärande möte med ett barn och hennes nyfödda. En total avsaknad av glädje i moderns ögon får oss att förstå hopplösheten denna alltför unga mor känner.

Bildtext:
”De bara kom till oss, han och hans föräldrar, och hans pappa pratade med mina föräldrar och frågade om vi kunde gifta oss” berättar 13-åriga Alicia om hur hon träffade sin 22-årige man. Alicia hade aldrig sett honom innan och hade inget att säga till om i frågan. Här har hon precis återvänt från sjukhuset efter att ha förlöst en 2 kg lätt pojke. Sonen är svag och har fortfarande inte börjat amma. Alicia är trött och har slut tålamod med honom. Hon är en av omkring 4000 flickor under 15 som blir gravida efter våldtäkt i Guatemala varje år