1:A Pris Maja Suslin (Frilans / TT Nyhetsbyrån)

Boxaren Frida Wallberg hade stora förhoppningar att försvara sitt världsmästarbälte i WBC:s superfjädervikt på hemmaplan i Stockholm, men ett hårt slag från den australiensiska motståndaren Diana Prazak sänkte svenskan. Förhoppningarna förbyttes snabbt till livshotande dramatik. Frida drabbades av en hjärnblödning och hennes boxningskarriär var över.

Juryns motivering
Serien visar på konsekvensen av idrottens ibland mycket brutala verklighet. Skillnaden kan vara hårfin mellan att leva ut sin passion och profession och att bli skadad för livet. Styrkan i reportaget är den raka dokumentationen och den enkla berättelsen.

2:A Pris Jonas Lindkvist (Dagens Nyheter)

Mohamed Ahmed 17 år är en av spelarna i Somaliska bandylandslaget. – Det var en lagledare i vårt fotbollslag som sa att vi skulle ha en vintersport. Jag visste inte vilken, men jag trodde det var hockey. Sedan var vi några som åkte till Friends arena och såg en bandymatch. Somaliska bandylandslaget från Borlänge tränar på Tunets IP. Väl ute på isen, i sina nya svarta hjälmar med galler, är åkstilarna lika många som det finns spelare. Ahmed och Mohamed hör definitivt till de bättre, ändå har de svårt att hålla sig på benen när det blir närkontakt och det går lite fort.

Teorilektion i bandy för de Somaliska spelarna. Pelle Fosshaug, en av Sveriges bästa bandyspelare genom tiderna, fem gånger världsmästare och sex gånger svensk mästare. Nu är han förbundskapten för Somalias landslag: – Jag har vunnit fem VM-guld och jag har tränat elitlag, men jag har aldrig tränat spelare som inte kan åka skridskor, säger han.

Genom anhöriginvandringen kommer det fortfarande omkring 35 somalier varje månad till Borlänge och kontakten med hemlandet finns hela tiden. Varje fredag går bandyspelarna till moskén i Borlänge som ligger i en gammal förskola precis bredvid isrinken.

3:E Pris Jonas Lindkvist (Dagens Nyheter)

Happydivers är ett gäng vuxna som hoppar simhopp i Eriksdalsbadet i Stockholm. Ingen av hopparna har varit aktiv simhoppare som ung men flera av dem tävlar nu i Mastersklassen vid VM i Simhopp. Åldern varierar mellan 30 och 65 år men det spelar egentligen ingen roll för man hoppar för man tycker det är roligt oavsett vilken nivå man ligger på. Bilderna i detta reportage är tagna från botten på bassängen i Eriksdalsbadet. Bakgrundsfärgen framträder eftersom det är 5 meter cyanfärgat vatten upp till ytan och när man filtrerar hudtonerna framträder helt otroliga färgkombinationer från denna nya värld.