1:a pris: Casper Hedberg (Frilans/Kontinent)
BUZKASHI – Buzkashi är Afghanistans nationalsport, introducerad av Djingis khan redan på 1200-talet. Varje fredag samlas tusentals åskådare på fälten norr om Kabul för att bevittna detta storslagna skådespel, där hundratals män till häst kämpar om en död kalv eller ett fårkadaver. Det är trångt, svettigt och fartfyllt. Spelarna rider i klungor. De pressar både sig själva och sina hästar till det yttersta medan de försöker erövra den döda djurkroppen. Poäng blir det när fåret placeras i en cirkel mitt på spelplanen.

I ett land som är ett av världens fattigaste omsätter buzkashi stora summor pengar. De bästa hästarna kostar en förmögenhet och en framgångsrik spelare kan dra in motsvarande en normal afghansk årslön under en enda match. För att bli en duktig chapandaz krävs år av hård träning. Styrka och mod är de två viktigaste egenskaperna.

Juryns motivering
”Nerv och närvaro och måleriskt språk utmärker Hedbergs bilder. Det som skapar spänningen är dynamiken mellan den urgamla, koreograferade hästsporten och det moderna livet som skymtar i fonden. Bättre kan inte den afghanska korsvägen skildras”.

 

 

2:a pris: Emil Malmborg (Frilans)
BERKUTLJI – Bland karga berg, högt uppe på bergsluttningarna hittar man dem, Kazakstans Berkutjijägare, de som jagar med örn. I 5 000 år har arvet gått från far till son. Numera kan man inte längre leva på jakten som ett yrke, men livet som en Berkutji är så mycket mera. Det är ett sätt att leva i samförstånd med sin örn och jägaren ser sin fågel som en bror. Genom jakttävlingar visar jägarna upp sina örnar och deras skicklighet.

 

 

3:e pris: Daniel Nilsson (Frilans/Expressen)
LA LUTTE – Drömmen om miljonerna
Brottningen, La Lutte, är Senegals mest populära sport. Den är både sport, kultur, religion, historia – och big business. De största proffsen kan tjäna flera miljoner bara på att ställa upp i matcherna. För det fattiga landets unga pojkar och män kan det vara enda chansen att ta sig ur fattigdomen. Överallt i Dakars förorter ser man barn och vuxna brottas. Brottningen har en lång historia i landet, med religiösa, historiska och kulturella inslag.