Årets Bild 2018 är nu öppen [registrera dig]

Tävlingen är öppen för alla som är yrkesverksamma fotografer, medlemmar i Pressfotografernas klubb (PFK), inklusive elever med studentmedlemskap har ett billigare pris mot de som inte är medlemmar.

Styrelsen för Årets Bild Sverige AB utgör tävlingsledningen och är de som fastställer instruktioner, regler, tävlingsklasser och juryns sammansättning. Bilder i singelklasser ska vara fotograferade under år 2017. Reportagebilder däremot får vara fotograferade tidigare förutsatt att minst en av bilderna är tagna år 2017. Bilder som tidigare tävlat i Årets Bild är inte tillåtna att delta igen.

Tävlingsjuryn kan flytta bilder mellan klasserna, detta gäller dock endast vid utnämningen av Årets Bild. Numera gäller fotografens val av tävlingsklass. Juryn skall inte ta bort bilder ur ett insänt reportage i syfte att koncentrera och göra reportaget bättre. Juryn bedömer helheten som den har presenterats av fotografen.

Innehållet i bilden får inte ändras. Bildbehandling, i t.ex Photoshop, skall överensstämma med branschens för närvarande accepterade standard. Det är juryns bedömning av denna standard som gäller (se klassreglerna). Juryn kan för samtliga bilder begära in fotografens råfil. Tävlingsbidrag som enligt juryn avviker från reglerna kan uteslutas från bedömning.

De regler om bildbehandling och etik som gäller i World Press Photo kommer också att tillämpas av Årets Bild 2018.
Se: http://www.worldpressphoto.org

Juryn utser i varje klass ett första, ett andra och ett tredjepris. Juryn kan besluta om hederspris eller annat särskilt omnämnande. Juryn skall ur det inskickade materialet utse en bild som Årets Bild. Juryn skall utifrån det inskickade materialet i klassen Årets Fotograf utse en fotograf till utmärkelsen Årets Fotograf. Juryn skall också utifrån det inskickade materialet utse en Årets Rookie.

Årets Bild Sverige AB har rätt att vid behov göra beskärning av bilderna vid produktion av bok och utställning samt använda inskickade bilder i Årets Bilds produktioner.