255_0_catherine1:a Pris Moa Karlberg (Frilans, Kontinent)

Juryns Motivering:
En mycket vacker bild med stor närvaro.
Modern omfamnar sitt nyfödda barn och stänger ute den  kaotiska omvärlden. Total kärlek, det första mötet.

Bildtext:
Den 23 mars anländer Catherine till Södersjukhusets förlossningsavdelning. Barnet är dock redan fött – han kom till världen i bilen, två timmar efter första värken.

 

5520_0_akn_aldrevard_2021_as_smart_object_22:a Pris Anna-Karin Nilsson (Frilans, Expressen)

Juryns Motivering:
En bild som visar konsekvensen av bristen på resurser i den svenska välfärden. En mor, 96 år gammal, förlitar sig på sin son som hjälper henne att klä på sig.

Bildtext:
Dementa Siv, 96, bor hemma hos sonen Lars Lindqvist där hon har hemtjänst flera gånger varje dag. Trotts det måste Lars göra mycket för sin mamma så att hon får den hjälp hon behöver.

 

6621_0_fingret3:e Pris Martin von Krogh (Moment, Expressen)

Juryns Motivering:
En stark bild av en situation vi möter varje dag i Sverige. Bilden sammanfattar i en enda gest den hårdnande attityden mot de EU- migranter som kommer hit för att söka en försörjning.

Bildtext:
En välklädd kvinna går förbi David och säger argt och högt att han ska åka hem och sen ger hon honom fingret. När hon passar mig säger hon -Måste ni tidningar skriva om dom där? Kan vi inte bara skicka hem dom!

David och Sorina är några av dem nya europeiska invandrare som kom till Sverige i hopp om jobb, men som slutar med att dem som sitter på gatan och tigger om pengar. Första gången David kom till Sverige, sökte han jobb, men gav upp efter en tid på grund av den komplicerade byråkratin. Ibland får han jobb på somrarna för några irländare i markexploatering. Hemma i Rumänien, har han försökt hitta arbete, men det är svårt och korrupt. Det sista jobb han hade, fick han en lön på 63 € i månaden, men efter två månader hade han fortfarande inte hade fått någon lön. Sedan dess har de åkt till Sverige flera gånger, de pengar som de får tillsammans delar det med sina familjer hemma i den lilla byn Mall Vanat i Rumänien. I Rumänien bor de i en ombyggd lada hos Sorinas mamma tillsammans med sin bror och hans flickvän. En dag hoppas de har råd att bygga ett hus, men det är en lång väg att gå.