5063_0_sydsudan_021:a Pris Jacob Zocherman (Frilans, SvD, Kontinent)

Juryns Motivering:
Det grymma kriget präglar vardagen i världens yngsta nation, Sydsudan. Bristen på civilisation framgår i denna bild med chockerande tydlighet, skelettet är inte ett djur, det är en människa.

Bildtext:
Leer, Unity State, Sydsudan, 8 maj, 2014: En man tittar på kvarlevorna från ett av många offer från striderna i Leer. Kroppsdelar och ben är spridda över stora områden. De många hålen i marken är tecken på tung artillerield som slagit ner. Befolkningen i Leer menar att nästan alla offer är civila som blivit klädda i militära kläder efter att de dödats eller innan de avrättats av regeringssoldater så att de ska se ut som militära förluster.

 

829_0_vardag_utland_alan2:a Pris Lotta Härdelin (DN)

Juryns Motivering:
En ovanlig bild inför fotbolls-VM i Brasilien. Ett vackert ögonblick som visar fotbollens storhet. Barn spelar fotboll överallt i världen, också i en ruin i Amazonas djungel.

Bildtext:
Vardag för Alan i Vila da Paricatuba

 

5354_0_vardagsliv_utland_33:e Pris Yvonne Åsell (SvD)

Juryns Motivering:
Ett ögonblick i den baltiska vardagen, där skräcken för de proryska krafterna sprider sig. Bilden har fångat stämningen och känslan på ett nästan filmiskt vis.

Bildtext:
I de Baltiska länderna spreds i våras oron för att proryska krafter ska växa i och med oroligheterna i Ukraina. Lettland och Litauen stängde därför ner de statliga nyhetssändningarna.