1:a Pris: Magnus Wennman (Aftonbladet)

En film om vänskap

Juryns motivering:
En liten film om vänskap är titeln, men det är en stor berättelse om kärlek mellan två vänner. Två kantstötta män berättar för oss hur riktig vänskap ser ut.
Fotografen har en äkta närhet och kärlek till de båda huvudpersonerna Pekka och Matte, hans bilder är ren magi. Fotografen använder sig av modern teknik, men inget står i vägen för berättelsen, det är teknik använd på ett sätt som enbart gör berättelsen starkare och vackrare.

 


2:a Pris: Daniel Ekbladh (Frilans)

Bye Bye Bröttjestad

Juryns motivering:
En film om en familj och ett svårt beslut som förändrar livet. Det kunde varit helt ointressant för
alla utom de närmast inblandade, men det är istället en film som griper tag och engagerar.
Problematiken finns överallt i världen, därför är denna film mer än ett porträtt av en familj, den berättar om en tid som inte längre finns, en era som kommit till ett slut.
Filmen är enormt välgjord, allt finns med, alla frågor får svar. Mitt i det svåra som utspelar sig, finns en befriande, nästan absurd humor som gör att man ser filmen med ett leende på läpparna.

 


3:e Pris: Natanael Johansson (Aftonbladet)

Highway of tears

Juryns motivering:
Det är som en skräckfilm som utspelar sig, men det är en brutal verklighet. Filmen fångar den ödesmättade stämning som präglar den väg som tagit så många unga kvinnors liv. När filmen är slut vill man se mer, här finns en långfilm som väntar på att göras, vi hoppas den blir verklighet.